Park en Baanbeheer

Park en baanbeheer

Zorg goed voor de banen en ons park


Om met z'n allen fijn te kunnen blijven tennissen is het belangrijk om goed voor de banen en het materiaal te zorgen. Iedere baan heeft 2 sleepnetten en bezems. Hang ze terug aan de daarvoor bestemde plaats zodat alles netjes blijft en het materiaal kan drogen. 


Banen

Er zijn zes graveltennisbanen (de banen 1 en 2, 5 t/m 8), zes provision banen (de banen 3 en 4, 9 t/m 12) en een oefenmuur en twee minitennisbaantjes op het tennispark aanwezig.


Gravelbanen

De gravelbanen worden zo onderhouden dat er tot 1 december op getennist kan worden. Na 1 december proberen wij twee gravelbanen bespeelbaar te houden zolang het weer dit toelaat. 


Provision (Smashcourt) banen

Provision is een tennisondergrond met speeleigenschappen vergelijkbaar aan gravel. Het heeft geen beregening nodig en kan bijna de gehele winter bespeeld worden. Alleen bij opdooi na een vorstperiode kan er niet getennist worden omdat de ondergrond dan instabiel kan zijn. Dat is meestal na een dag of twee geen vorst weer normaal en dan zijn de banen weer bespeelbaar. De provision banen staan dan ook de gehele winterperiode ter beschikking van de leden om te tennissen.


Led verlichting

Alle banen zijn voorzien van (LED-)verlichting. In de gang/entreeruimte bij de kleedkamers van het clubhuis kan de LED verlichting worden aan- of uitgedaan. De dienstdoende bardienst doet de verlichting ook aan als dit nodig is. De verlichting van alle banen kan tegelijk worden aangezet, maar kunnen ook per baan geschakeld worden. Als men klaar is en er komt niemand meer achter u aan om de baan te gebruiken kunnen de lichten uitgezet worden. Geef dit door aan de bardienst voordat u vertrekt van het park. De verlichting kan ten alle tijden weer opnieuw aangezet worden; er is geen opwarm of afkoel moment meer van toepassing. 


Baanverzorging

Voor optimaal tennisplezier is het van groot belang dat de banen gedurende het hele seizoen in goede conditie blijven. Voor het reguliere onderhoud van de banen is de parkmanager Mark van Doorn met behulp van een grote groep enthousiaste vrijwilligers verantwoordelijk.


De voorjaarsonderhoudsbeurt van de gravelbanen wordt uitbesteed aan de Anteagroep die ook alle banen op ons park hebben aangelegd. Dit bedrijf maakt de gravelbanen aan het begin van het seizoen speelklaar: loswoelen, stenen wegharken, gravel aanvullen. Tijdens het seizoen worden de banen meerdere malen per week geprepareerd. De gravelbanen worden gesproeid via de automatische beregening, zo nodig wordt gravel aangevuld, de belijning wordt gerepareerd, etc. De provisionbanen hebben geen besproeiing nodig en worden door de vrijwilligers van de baanploeg zelf onderhouden. Waarbij 1 maal per jaar op een professionele manier onderhoud wordt gepleegd; meestal is dit in 1 dag klaar.   


Wat kun jij doen om de banen in goede conditie te houden? 

Van de spelers verwachten wij dat zij de banen zo goed mogelijk verzorgen. Dat wil zeggen dat na het spelen de banen gesleept moeten worden met de aanwezige sleepnetten en de lijnen geveegd worden met de bezems. De sleepnetten hang je daarna terug aan de daarvoor bestemde haken. Dit geldt voor zowel de gravelbanen als de smashcourtbanen. Het patroon van slepen mag ieder voor zich kiezen. Het moge duidelijk zijn dat slepen geen kwestie van beleefdheid is of iets dergelijks. Als er niet gesleept wordt ontstaan er eerder oneffenheden in de baan die moeilijk te verwijderen zijn. Uiteindelijk neemt de kwaliteit daardoor sneller af dan nodig is.


Op de provision banen is het verboden om kauwgum en glaswerk mee te nemen. Het is bijna niet mogelijk om kauwgum en gebroken glas uit de mat te krijgen en dit kan gevaar opleveren voor de spelers.   


Herfst 

In de herfst liggen er vaak bladeren en andere vuil op de banen. Deze worden door de parkmanager en de vrijwilligers regelmatig verwijderd. Gebeurt dit niet, dan vormt dat een voedingsbodem voor de groei van mos. Hierdoor wordt de baan minder waterdoorlatend en kunnen er ook op de provision banen plassen blijven staan.   


Zeer droog of vochtig weer 

Bij schraal en zeer droog weer zal de automatische beregening mogelijk ook overdag extra worden ingeschakeld. Zo nodig kun je zelf de gravelbaan met de hand extra sproeien. Als de baan te droog wordt, verliest de gravelbaan zijn samenhang en ontstaan er moeilijk te herstellen gaten tijdens het spelen.

Bij vochtig weer kan er gespeeld worden zolang er geen plassen op de baan staan. Het gebruik van sponzen en sleepnetten om plassen op de baan te verwijderen is zeer slecht voor de banen en is dan ook niet toegestaan! 


Vorst en opdooi 

Als er vorst in de grond zit worden de gravelbanen gesloten en bij dooi mag er ook op de provisionbanen niet gespeeld worden. Als dit het geval is dan zal er een aankondiging op de website staan en kan er niet worden afgehangen via het afhangbord.


Leden (en bezoekende spelers) moeten aanwijzingen van de Parkmanager en de baanploeg opvolgen.

Share by: